Sk艂adniki:
- 1 prosie (4-6 kg),
- pol kostki masla,
- 10 dag sloniny,
- szklanka piwa,
- majeranek,
- pieprz,
- sol.
Farsz:
- 40-60 dag ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
- 10 dag sloniny,
- watrobka i pluca prosiecia,
- lyzka masla,
- 2 cebule,
- pol szklanki bulionu (moze byc z kostki),
- galka muszkatolowa,
- majeranek,
- pieprz,
- sol.
Jak przyrz膮dzi膰?
Oczyszczone prosie myjemy w zimnej wodzie i dokladnie osuszamy. Od wewnatrz nacieramy sola, pieprzem, majerankiem i na godzine odstawiamy w chlodne miejscie.Farsz:Watrobke plukamy, sparzamy i drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynke. Plucka gotujemy, studzimy i mielimy. Drobno pokrojona cebule dusimy na masle. Slonine kroimy w kostke i topimy na patelni. Wszystko dokladnie mieszamy z ugotowana na sypko kasza. Dodajemy bulion i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy sola, pieprzem, majerankiem i galka muszkatolowa.Nadziewamy farszem prosie i zszywamy.Skore smarujemy maslem,uszy i ogonek owijamy folia aluminiowa, zeby sie nie spalily.Ukladamy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pod spodem umieszczamy rynienke na splywajacy tluszcz. Co 15 min. smarujemy prosie slonina nabita na szpikulec i moczona w piwie. Gdyby na skorze powstawaly pecherze, zmniejszamy temperature, a pecherze przekluwamy szpikulcem. Prosie nalezy piec ok. 45-50 min. na kazdy kilogram wagi. Przed koncem pieczenia zdejmujemy folie i kiedy po wbiciu szpikulca w kark wyplywa bezbarwny plyn, mozemy wyjmowac prosie i ulozyc je na desce.
Potrzebne przybory:
Deska dosc duza, szpikulec, piekarnik z rusztem.
Jak podawa膰?
Prosie obkladamy piklami, duszona kapusta i chrzanem. Reszta wedlug uznania i Waszej wyobrazni. Smacznego!
Uwagi:
Nie jest to danie tanie, ani takie, ktore sie robi na co dzien, ale macie juz propozycje co zrobic, by sie nie narobic, a zaimponowac np. licznej rodzince, ktora akurat wprosila sie wam na weekend :)
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 12-15 |
Kaloryczno艣膰 | du偶o |
Autor | Arkadia |