Składniki:
- pierś z kurczaka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego),
- pół łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki curry,
- szczypta cynamonu,
- szczypta cukru,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w cienkie paseczki, lub kosteczkę (w zalezności co będziemy z nim robic dalej). Wszystkie przyprawy wymieszać z sosem sojowym i oleje; zalać mięso i dobrze wszystko wymieszać, tak aby zalewa "oblepiła" mięso. Odstawić do lodówki. Najlepsze po klikunastu godzianach, ale w zasadzie już godzinę po przygotowaniu mięso nadaje sie do dalszej obróbki.
Uwagi:
Takie mięso jest idealne na szaszłyki z grilla, lub do chińskiej potrawki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Olifka |