Składniki:
Składniki sałatki:
- 2 torebki ryżu;
- 3 świeże papryki (najlepiej różnokolorowe);
- 2 świeże ogórki;
- 4-5 pomidorów;
- sałata - ilość wg uznania;
pęczek rzodkiewki;
Sos:
- ketchup (najlepiej pikantny Kotlin);
- majonez (Helmans Babuni);
- duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze);
- oregano;
Jak przyrządzić?
Sałatka:
Ugotować ryż, warzywa pokroić w kostke (sałatę pokroić / porwać na drobne - ale bez przesady - nieuciążliwe) do konsumpcji kawałki); gdy ryż ostygnie, dodać warzywa i wymieszać.
Sos:
Sos można robić na oko, nie zużywamy całych produktów, robimy sos w ilości ok 1 dużego kubka/niepełnej sosjerki/;
ketchup mieszamy z majonezem w stosunku ketchup < majonezu (róznica stosunku niewielka), rozdrabniamy czosnek w miare naszych możliwości i dodajemy do sosu wraz ze szczyptą oregano i mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy oddzielnie sos i sałatkę, polewamy sosem tuż przed konsumują.
Smacznego!
Uwagi:
Sałatka najlepiej smakuje świeża, najlepiej zrobić tego samego dnia w którym będzie podawana.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kavka |