Składniki:
I masa:
- 2,5 szklanki mleka,
- 7 łyżek cukru,
- 2 paczki wiórków kokosowych,
- 1 budyń śmietankowy.
II masa:
- opakowanie wiśni mrożonych 500g (w sezonie mogą być swieże),
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 duży kisiel wiśniowy bądź 2 małe.
Ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki,
- 4 żółtka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozłożyć dosyc cienką warstwą na blaszce uprzednio posmarowanej tłuszczem i włożyć do lodówki.Masa I:2. 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru i wiórki zagotować. Mieszać żeby się nie przypaliło i odstawić.3. 2 szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem a w pozostałym mleku rozpuścić budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlać rozpuszczony budyń i gotowac przez chwilę. Gdzy zacznie gęstnieć dodac masę wiórkową i mieszać az zgęstnieje.4. Białka ubić na pianę i kiedy masa wiórkowa przestygnie wymieszać wszystko i wyłożyć na ciasto. 5. Piec ok 45 min w temp.180C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostudzenia.II masa:6. Do garczka wlać ok 0.5 l wody (lub więcej tak aby wiśnie pływały tam dosyć swobodnie) dodać cukier i wiśnie i zagotować.7. Następnie odcedzić wiśnie ale absolutnie nie wylewać soku. Odlać od niego 0.5 szklanki i rozpuścić w nim kisiel.8. Pozostałą część soku ponownie zagotować i zrobić kisiel na koniec dodając wiśnie. Przestudzić.9. Wylać masę na upieczone ciasto kokosowe i wstawić do lodówki. Jak wszystko stężeje kroic w kostkę i podawać.Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka, miska na ciasto oraz garczki na masy.
Uwagi:
Jeśli nie chcecie się bawić z wiśniemi można poprzestać na polewie czekoladowej. Też będzie pycha.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | noelleen |