Składniki:
- 45 dkg mąki,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 25 dkg twarogu,
- 4 jajka,
- 1/2 szkl. mleka,
- 9 łyżek oleju,
- 10 dkg cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 8 duzych jablek,
- sok z jednej cytryny,
- 25 dkg gestej kwasnej smietany,
- 1 lyzka rodzynek.
Jak przyrządzić?
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Twarog utrzec z 1 jajkiem, olejem, mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodac make i zagniesc ciasto. Jablka pokroic na osemki i skropic sokiem z cytryna. Smietane, cukier waniliowy i pozostale jajka rozbic trzepaczka na jednolita mase.Ciasto rozwalkowac, ulozyc na blaszcze (20/30 cm). Rozlozyc na nim jablka, zalac masa smietanowa i na koniec posypac rodzynkami. Wstawic do koniecznie nagrzanego piekarnika (175 stopni). Piec okolo godziny.
Jak podawać?
Po ostudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.
Uwagi:
Bardzo latwy w wykonaniu i zawsze sie udaje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | ANKA |