Składniki:
- 30 dag mąki tortowej,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- skórka z cytryny.
Nadzienie:
- 35 dag białego sera (półtłusty),
- 15 dag masła,
- 15 dag cukru,
- 20 dag jabłek,
- 3 dag kaszy manny.
Jak przyrządzić?
Orzechy włoskie zmielić, twaróg rozgnieść lub zmielić, skórkę z cytryny pokroić na bardzo drobne kosteczki i podzielić na dwie części. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Oddzielić żółtka jajek od białek. Z mąki, orzechów, masła, cukru pudru, cukru waniliowego i skórki z cytryny z dodatkiem 3 żółtek zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować nadzienie: ser, masło, kaszę manną, skórkę z cytryny, jabłka wymieszać, a następnie dodać pianę ubitą na sztywno z białek. Jedną połowę ciasta rozwałkować na placek grubości ok. 3-5 mm, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika. Piec, póki struktura ciasta nie zacznie się wiązać. Gdy to się stanie, blachę wyjąć z piekarnika, a ciasto wyłożyć przygotowanym nadzieniem. Z drugiej połowy ciasta przygotować wałeczki i położyć je na masie w taki sposób, by tworzyły kratkę. Całość ponownie włożyć do piekarnika i piec, póki ciasto się nie zarumieni.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bromba |