Sałatka z winogron i cebuli - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg winogron, najlepiej bez pestek,
- 2/3 kg cebuli,
- dwie puszki czerwonej fasoli,
- majonez,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić?

Winogrona pokroić na połówki, jeżeli są z pestkami, to trzeba wyjąć pestki. Cebulę pokroić na połówki, a potem na cienkie platerki, a następnie wrzucić do wrzącej wody, przegotować chwilkę, odcedzić i ostudzić, musi być miękka i słodka w smaku. Nie może pozostać ani trochę ostra. Fasole odcedzić i wszystko razem wymieszać z majonezem i przyprawami. Mieszać bardzo ostro ostrożnie, żeby wygladała estetycznie.

Uwagi:

Podawac w dużej, szklanej misce. Wyglada i smakuje zaskakująco. Najlepiej z białym winem.
Nadaje się na bardziej wykwintne wieczory. Kompozycja musi być kolorowa, więc najlepiej zielone winogrono, czerwona fasola, biala pokrojona w cienkie dlugie paseczki cebula. Można spróbować inaczej, ale trzeba pamietac o kolorach.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje6 porcji
Kalorycznośćsrednio dużo
Przybliżony koszt14 zł
Autorewa

Sałatka z winogron i cebuli: Podobne przepisy

Sałatka z winogron i cebuli: wypróbuj również

Powiązane Tematy