Składniki:
- 1 kg winogron, najlepiej bez pestek,
- 2/3 kg cebuli,
- dwie puszki czerwonej fasoli,
- majonez,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Winogrona pokroić na połówki, jeżeli są z pestkami, to trzeba wyjąć pestki. Cebulę pokroić na połówki, a potem na cienkie platerki, a następnie wrzucić do wrzącej wody, przegotować chwilkę, odcedzić i ostudzić, musi być miękka i słodka w smaku. Nie może pozostać ani trochę ostra. Fasole odcedzić i wszystko razem wymieszać z majonezem i przyprawami. Mieszać bardzo ostro ostrożnie, żeby wygladała estetycznie.
Uwagi:
Podawac w dużej, szklanej misce. Wyglada i smakuje zaskakująco. Najlepiej z białym winem.
Nadaje się na bardziej wykwintne wieczory. Kompozycja musi być kolorowa, więc najlepiej zielone winogrono, czerwona fasola, biala pokrojona w cienkie dlugie paseczki cebula. Można spróbować inaczej, ale trzeba pamietac o kolorach.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | srednio dużo |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | ewa |