Składniki:
CIASTO:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyžki mielonych orzechow,
- 2 łyžki maki,
- 1 mały proszek do pieczenia.
KREM:
- 5 zółtek,
- 5 łyžek cukru,
- 3 łyžki maki,
- 1 szklanka mleka,
- 20 dkg margaryny.
DEKORACJA:
- 1/2 litra smietany kremowki,
- 2 rządki czekolady.
Jak przyrządzić?
CIASTO: Ubić jajka z cukrem, dodawać orzechy i make z proszkiem do pieczenia. Upiec. Na upieczone i ochłodzone ciasto nasmarować krem, a za tym dobrze ubita smietane kremowke.
KREM: Żółtka, cukier i make dobrze wymieszać z kilkoma łyžkami mleka, tak žeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować - wlać wczesniej wymieszane produkty, gotować na małym ogniu, až zgestnieje. Ostudzić. Mikserem utrzeć margaryne na gładka mase, dodawać ochłodzony "budyn". Całosć dobrze utrzeć.
DEKORACJA: Smietane kremowke ubić, potrzeć czekolade.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnuszek, blaszka do pieczenia, tarka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anetta-Horwacja |