Składniki:
CIASTO:
- 5 jajek,
- 14 dkg cukru,
- 1 mały cukier waniliowy,
- 10 dkg maki,
- 1 mały proszek do pieczenia.
KREM:
- 1 puszka ananasa w konserwie (ok. 750 ml),
- 4 łyžki maczki ziemiaczanej,
- 3 łyžki cukru,
- 2 sniežki - jedna do kremu a druga do dekoracji.
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Białka ubić na sztywna piane powoli dodajac cukier i cukier waniliowy,nastepnie žułtka i make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Upiec. Odstawić, aby wystygło.
KREM: Maczke ziemiaczana i cukier rozmieszać z kilkoma łyžkami soku ananasowego, reszte soku zagotować - wlać rozmieszane produkty, gotować až zgestnieje. Ostudzić i dodać drobno pokrojone ananasy oraz 1 ubita sniežke wg przepisu na opakowaniu.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnuszek, blaszka do pieczenia.
Uwagi:
Ostudzone ciasto przekroić poziomo, na jedna czesć ciasta wyłožyć cały krem - połožyć druga czesć ciasta. Ubić sniežke, ktora nam została(wg przepisu na opakowaniu) i rozsmarować po placku. SMACZNEGO!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anetta-Horwacja |