Składniki:
- litr mleka,
- łyżeczka świeżych drożdży,
- dwa jaja,
- 75 dag mąki,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- biały ser,
- waniliowy serek homogenizowany,
- rozmiadżone truskawki,
- olej.
Jak przyrządzić?
Mleko podgrzewamy (jeśli nie jest pasteryzowane to gotujemy i czekamy aż wystygnie), odlewamy odrobinę mleka i rozpuszczamy w nim drożdże dodając łyżeczkę cukru - czekamy, aż się ruszą. W międzyczasie do letniego mleka dodajemy 2 żółtka i rozbijamy trzepaczką bądź mikserem, dodajemy po trochu mąkę, gdy drożdze sie ruszą, dodajemy je do masy, nadal energicznie miksując. Teraz wsypujemy cukier wanilowy, szczyptę soli -- pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą. Masa powinna mieć odpowiednią konsystencję, możemy sprawdzić to zanurzając łyzkę w masie, jeśli nasze ciasto leje się możemy smażyć.
Dodatkiem do takich naleśników jest pyszne nadzienie z sera białego, który mieszamy z waniliowym serkiem homogenizowanym.
Rozsmarowujemy krem na naleśniku, zawijamy, a następnie polewamy zmażdżonymi truskawkami.
Potrzebne przybory:
Na pewno garnek lub misa do zrobienia ciasta i patelnia, a także trzepaczka lub dla zabieganych mikser.
Jak podawać?
Naleśniki zawijamy, układamy na talerzu i polewamy musem truskawkowym, można udekorować listkami mięty.
Uwagi:
Naleśniki nie powinny być zbyt grube, ponieważ są bardzo sycące z powodu obecności w nich drożdży.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Domika |