Składniki:
- 400 g filetów z dorsza,
- sól, pieprz,
- 3-4 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka tymianku,
- 4 duże papryki czerwone i żółte,
- 2 cebule,
- 3-4 pomidory (300 g),
- 2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Filety opłukać, osuszyć, ułożyć na talerzu, oprószyć solą i pieprzem. Ocet wymieszać z 3-4 łyżkami wody i tymiankiem, skropi rybę, odstawić na 15 min. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, opiec w piekarniku, wyjąć, wystudzić, zdjąć skórkę. Paprykę pokroić w paski. Formę do pasztetu wysmarować łyżka oleju. Dno i ścianki wyłożyć paskami papryki, układając na przemian żółtą i czerwoną. Rybę osuszyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Do formy włożyć 1/2 cebuli i pomidorów, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć rybę, pozostałe pomidory i cebulę, oprószyć solą i pieprzem, przykryć papryką, skropić olejem. Piec przez 45 min w temp. 180°C.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Bahus |