Hiszpańskie przekąski podawane są najczęściej do piwa, wina lub drinków. Zawsze w zestawie z innymi. Tortillę, którą można potraktować też jako danie główne, po pokrojeniu w trójkąty lub dużą kostkę podajemy jako tapas. Warto poznać dwa sekrety udanej tortilli. Po pierwsze, ziemniaki powinny być pokrojone w nierówne talarki. Dzięki temu masa jajeczna lepiej przywiera do ziemniaków. Po drugie, przed podaniem należy przygotować duży talerz lub deskę, dzięki której przewrócenie tortilli na drugą stronę będzie proste.
Składniki:
½ kg ziemniaków,
6 jaj,
½ szklanki oleju (lub oliwy do smażenia),
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w nieduże, nieregularne kawałki.
Jeśli są bardzo soczyste, wycieramy je ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy cały olej i kiedy będzie bardzo gorący wrzucamy ziemniaki i smażymy je przez 10 minut na średnim ogniu stale mieszając, a następnie wyjmujemy z oleju i odstawiamy.
Jaja rozbijamy do miski i za pomocą widelca roztrzepujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Kiedy ziemniaki trochę wystygną (min. 2 minuty) łączymy je z masą jajeczną.
Z patelni zlewamy olej i na lekko natłuszczoną wlewamy ziemniaki z masą.
Smażymy na średnim ogniu około 7 minut, po czym zdejmujemy patelnię z ognia i z pomocą dużego talerza przekładamy placek na drugą stronę.
Smażymy kolejne 7 minut.
Jak podawać?
Gotowy placek kroimy w trójkąty i podajemy w towarzystwie innych przekąsek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 4 zł |