Grillowane kotleciki po azjatycku - Przepis

Przepis kulinarny
Grillowane kotleciki po azjatycku Zobacz 5 zdjęć

Lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo smaczne. Kotleciki po azjatycku można przygotować na ogrodowym grillu lub w piekarniku, korzystając z elektrycznego grilla. Świeża kolendra, papryka i imbir nadają potrawie miłego egzotycznego smaku. Idealne dla dzieci, jeśli nie przesadzimy z przyprawami. Sami powinniśmy zmielić mięso, by mieć pewność, że nie za dużo w nim tłuszczu.

Składniki:

50 dag piersi z kurczaka,
2 żółtka,
½ czerwonej papryki,
3 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
2 łyżki świeżej kolendry,
2 nieduże cebule,
1 dag świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso mielimy w maszynce.

Mieszamy je z żółtkami.

Kroimy drobno cebulę i paprykę.

Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na drobnej tarce.

Na patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy cebulę, czosnek, imbir i paprykę.

Po 3 minutach ciągłego mieszania odstawiamy warzywa do ostygnięcia.

Liście kolendry siekamy i dodajemy do mielonego mięsa.

Następnie dodajemy podsmażone warzywa, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.

Masę wkładamy do lodówki na ok. ½ godziny.

Lepimy kotleciki, smarujemy olejem sezamowym i grillujemy je 5-7 minut, od czasu do czasu odwracając.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem, sosem chili, ketchupem lub sosem sojowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Grillowane kotleciki po azjatycku: Podobne przepisy

Grillowane kotleciki po azjatycku: wypróbuj również

Kotleciki z kurczaka

... Chcesz zaserwować swojemu maluszkowi pyszne, delikatne mięso z kurczaka bądź indyka? Zrób to w nietypowy sposób. Kapusta pekińska to bardzo intrygujący składnik kotlecików i tak samo trafiony ... - przekonaj się sama! Te proste kotleciki z ...

dawno temu

Peeling azjatycki

... Azjatycki peeling to zabieg głęboko złuszczający skórę oferowany przez salony kosmetyczne. Wykonuje się go przy użyciu mieszanki ziół. Jest bolesny i wymaga długiej rekonwalescencji. Kiedy i czy w ogóle warto się na niego zdecydować? ... ...

dawno temu

Na grillowanie czas!

... Choć pogoda ostatnio do najlepszych nie należy to warto pozostać w tej sferze optymistą i zawczasu zaopatrzyć się w niezbędny asortyment do grillowania, by w słoneczne dni (które miejmy nadzieję ... niż kiełbasa zwyczajna, kaszanka, czy bekon ...

dawno temu

Grillujemy mięsne kuleczki

... Tak mnie jakoś od wczoraj chęć na grillowanie wzięła. A że jeszcze są wakacje i można sobie na to pozwolić, również i Was zapraszam do zorganizowania sobie jakiegoś przyjęcia czy luźnego spotkania ... ze znajomymi przy kiełbasce lub mięsnych ...

dawno temu

Grillowanie z klasą – luksusowe naczynia jednorazowe

... Wprawdzie maj nie zachwyca pogodą, ale już niedługo będzie można rozpocząć sezon na grillowanie. A do grillowania konieczne są odpowiednia zastawa – w końcu nie ma nic gorszego niż konieczność mycia ...

dawno temu

Grillujemy z przyjaciółmi. 5 przydatnych rzeczy do grillowania

... Sezon grillowania w pełni. Słoneczna pogoda wręcz zachęca do spacerów, spotkań ze znajomymi w parku, nad wodą czy właśnie przy grillu. Ponieważ uwielbiamy taki sposób spędzania czasu ... , a do tego stęskniliśmy się za smakiem grillowanej ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... z nich jest receptura przygotowania kotlecików z ryżu bardzo przypominających nasze poczciwe kotlety mielone. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko poznasz ten niezwykły przepis, lecz także dowiesz się o innych pomysłach na potrawy z ryżem. ...

dawno temu

Wielkie grillowane 2010 – akcja dla bloggerów i nie tylko

... . Wielkie grillowanie 2010 to pomysł bloggerów, którzy pragną podzielić się z innymi internautami swoimi przepisami na dania przyrządzone „na ogródku”. W akcji udział mogą wziąć wszyscy chętni ... wszystko: mięsa, warzywa, owoce i lub dowolnie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dlaczego warto rozpocząć wiosenne grillowanie?

... Grillowanie to technika kulinarna uwielbiana przez Polaków. Przyznaj sama, czy istnieje w Twoim otoczeniu ktoś, kto nie lubiłby jedzenia przyrządzanego w ten sposób. Pieczenie na ruszcie wydobywa ... z potraw niepowtarzalny smak, a przy tym nie ...

dawno temu

Kilka słów o barbecue, czyli grillowaniu

... Lato to czas grillowania. Słowa grill i barbecue oznaczają po angielsku opiekanie potraw na ruszcie. Choć terminy te często stosuje się zamiennie, istnieją pomiędzy nimi różnice w zależności o tego, co mamy na myśli i gdzie. ... Lato to czas ...

dawno temu

5 rzeczy, które umilą letnie grillowanie

... Masz ochotę na grillowanie, a nie zgromadziłaś jeszcze wszystkich potrzebnych akcesoriów? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Na pewno wybierzesz coś dla siebie, dzięki czemu twoje grillowe menu stanie się bardziej różnorodne, a smak i aromat ...

dawno temu

Sos rybny

... , jeszcze inni cenią sobie smak grillowanego oscypka. Jeżeli chodzi o wymienione produkty, to nie ulega najmniejszej wątpliwości, że doskonale je znamy. Kłopot pojawia się jednak wówczas, gdy sięgniemy ... artykule. Azjatycka kuchniaMówiąc o ...

dawno temu

Jak zdrowo grillować?

... burger Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie ryby. Możesz podać ją np. w postaci pysznego grillowanego burgera. Do jego przygotowania potrzebujesz: 400 g filetu z dorsza, 150 g mąki, 4 bułek, 2 ... , a następnie zmieszaj. Masę umieść w lodówce ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... nie ma żadnej restauracji albo po prostu wątpimy w jakość serwowanego w niej jedzenia? Najprostszym sposobem jest rozpalić ognisko albo zabrać ze sobą grill i przygotować smaczny posiłek. Grillowanie ... . Dzięki temu nasz głód zostanie ...

dawno temu

Jedzenie z grilla a kaloryczność

... Kiełbasa, karkówka, kaszanka, ryby czy warzywa. Kochamy grillowanie, ale jak znosi je nasza wątroba? Katarzyna Bosacka pokazuje, jak grillować zdrowo. ... 1770230 Mięso powinniśmy grillować powoli, spokojnie, na małym ogniu, kaszankę powinniśmy ...

dawno temu

Powiązane Tematy