Lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo smaczne. Kotleciki po azjatycku można przygotować na ogrodowym grillu lub w piekarniku, korzystając z elektrycznego grilla. Świeża kolendra, papryka i imbir nadają potrawie miłego egzotycznego smaku. Idealne dla dzieci, jeśli nie przesadzimy z przyprawami. Sami powinniśmy zmielić mięso, by mieć pewność, że nie za dużo w nim tłuszczu.
Składniki:
50 dag piersi z kurczaka,
2 żółtka,
½ czerwonej papryki,
3 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
2 łyżki świeżej kolendry,
2 nieduże cebule,
1 dag świeżego imbiru,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso mielimy w maszynce.
Mieszamy je z żółtkami.
Kroimy drobno cebulę i paprykę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy cebulę, czosnek, imbir i paprykę.
Po 3 minutach ciągłego mieszania odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
Liście kolendry siekamy i dodajemy do mielonego mięsa.
Następnie dodajemy podsmażone warzywa, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki na ok. ½ godziny.
Lepimy kotleciki, smarujemy olejem sezamowym i grillujemy je 5-7 minut, od czasu do czasu odwracając.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem, sosem chili, ketchupem lub sosem sojowym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |