Nadchodzą święta Bożego Narodzenia. Staramy się przygotować tradycyjne dania, ale lubimy też zaskakiwać naszych gości "nowym" ciastem lub deserem. W tych dniach w domach królują bakalie, miód i mak. To właśnie miód i mak wróżą powodzenie w następnym roku. Więc, żeby tradycji stało się zadość, proponuję bakaliowo- makowe ciasto o niezbyt ładnej nazwie „żołądek”.
Składniki:
6 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1 margaryna,
6 łyżek oleju,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
1 szklanka maku,
zapach arakowy,
25 dag bakalii (rodzynki, morele, figi, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, migdały).
Jak przyrządzić?
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Mąkę, cukier, jaja, proszek do pieczenia, zapach i rozpuszczoną margarynę zmiksować.
Ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać sparzony mak i dokładnie wymieszać.
Do drugiej części dodać kakao i również wymieszać, a do trzeciej bakalie.
Przygotować podłużną blaszkę o wymiarach 40 cm na 13 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia ciast.
Na dno wlać ciasto z makiem, następnie ciasto z kakao, a na wierzch ciasto z bakaliami.
Te ostatnie wlewać środkiem wzdłuż blachy.
Piec około 1 godz. w temperaturze 180 stopni.
Można polać czekoladową polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |