Święta wymagają specjalnej oprawy. To czas, w którym kaloryczne i pyszne słodycze można pochłaniać bez specjalnych wyrzutów sumienia. Chruścik lany to deser nieco podobny do faworków, ale jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Najsmaczniejsze są chruściki jeszcze gorące, ale nawet zimne długo nie będą czekać na amatorów.
Składniki:
15 dag mąki,
6 jajek,
½ szklanki mleka,
2 opakowania cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru do posypania,
½ szklanki oleju do smażenia.
Jak przyrządzić?
Z mąki, 6 żółtek, cukru waniliowego oraz większej części mleka rozrabiamy mikserem ciasto.
Nie wlewamy od razu całego mleka, by mieć kontrolę nad gęstością ciasta.
Ma być nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem.
W szerokim rondelku rozgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wlewamy do niego ciasto porcjami, cienkim strumieniem przez lejek, poruszając nim spiralnie, by utworzyć „gniazdka”.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu z rondla kładziemy na ręcznik papierowy, a gdy obciekną z tłuszczu, układamy na półmisku.
Potrzebne przybory:
Lejek,
ręcznik papierowy,
mikser,
rondel.
Jak podawać?
Obsypujemy cukrem pudrem.
Podajemy od razu, ciepłe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |