Barszcz czerwony musi zawitać na wigilijnym stole. A może w tym roku przygotować go inaczej? Oczywiście można kupić barszcz w kartonie czy rozwodnić barszcz w proszku. Ale lepiej skorzystać z przepisu naszych babć i uszlachetnić barszcz chrzanem, miodem i jabłkiem. Wigilijne potrawy, które popijać będziemy tak skomponowanym barszczem, na pewno będą smakować wyjątkowo.
Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych,
20 dag kwaśnych jabłek,
1 szklanka mleka,
2 łyżki chrzanu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka miodu,
sól.
Jak przyrządzić?
Buraki szorujemy pod bieżącą wodą.
Gotujemy je w łupinach, a kiedy będą miękkie (po ok. ¾ godz.), wyjmujemy je, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce.
Tak przygotowane wrzucamy do garnka, zalewamy 5 szklankami gorącej wody, solimy i podgrzewamy.
Jabłka myjemy, obieramy i także ścieramy na drobnej tarce.
Dodajemy do buraków.
Całość gotujemy 5 minut i odstawiamy.
Wlewamy sok z cytryny.
Po godzinie buraki ponownie wstawiamy na ogień i kiedy się zagotują, przecedzamy je mocno wyciskając.
Tak powstały barszcz doprawiamy solą, miodem, chrzanem i sokiem z cytryny.
Można zabielić barszcz mlekiem.
Jak podawać?
Podajemy gorący, ale można go też pić na zimno, z dodatkiem mleka lub czysty.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |