Wigilijny barszcz czerwony z jabłkami

Przepis kulinarny
Wigilijny barszcz czerwony z jabłkami Zobacz 5 zdjęć

Barszcz czerwony musi zawitać na wigilijnym stole. A może w tym roku przygotować go inaczej? Oczywiście można kupić barszcz w kartonie czy rozwodnić barszcz w proszku. Ale lepiej skorzystać z przepisu naszych babć i uszlachetnić barszcz chrzanem, miodem i jabłkiem. Wigilijne potrawy, które popijać będziemy tak skomponowanym barszczem, na pewno będą smakować wyjątkowo.

Składniki:

1 kg buraków ćwikłowych,
20 dag kwaśnych jabłek,
1 szklanka mleka,
2 łyżki chrzanu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka miodu,
sól.

Jak przyrządzić?

Buraki szorujemy pod bieżącą wodą.

Gotujemy je w łupinach, a kiedy będą miękkie (po ok. ¾ godz.), wyjmujemy je, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce.

Tak przygotowane wrzucamy do garnka, zalewamy 5 szklankami gorącej wody, solimy i podgrzewamy.

Jabłka myjemy, obieramy i także ścieramy na drobnej tarce.

Dodajemy do buraków.

Całość gotujemy 5 minut i odstawiamy.

Wlewamy sok z cytryny.

Po godzinie buraki ponownie wstawiamy na ogień i kiedy się zagotują, przecedzamy je mocno wyciskając.

Tak powstały barszcz doprawiamy solą, miodem, chrzanem i sokiem z cytryny.

Można zabielić barszcz mlekiem.

Jak podawać?

Podajemy gorący, ale można go też pić na zimno, z dodatkiem mleka lub czysty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt12 zł

Wigilijny barszcz czerwony z jabłkami: Podobne przepisy

Wigilijny barszcz czerwony z jabłkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy