Bardzo smaczna i egzotyczna wersja tortilli, gratka dla wegetarianów. Rzadko korzystamy z soczewicy, a to wyjątkowe źródło zdrowych protein. To królowa roślin strączkowych, szybko się gotuje, a w towarzystwie innych warzyw smakuje naprawdę szlachetnie. Nie wywołuje żołądkowych kłopotów jak groch czy fasola. Nawet jeśli filozofia wegetariańska jest nam obca, czasem warto zastąpić mięso soczewicą. To zdrowe i wyjątkowo smaczne jedzenie.Warto wspomnieć, że nawet w Meksyku, gdzie tortilla króluje, najczęściej podaje się ją właśnie bez mięsa, wyłącznie w oparciu o składniki roślinne.
Składniki:
30 dag soczewicy,
1 pomidor,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 papryczki chili,
2 łyżki masła,
10-12 placków tortilla,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Soczewicę zalewamy ½ litra wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min.).
Na maśle podsmażamy posiekaną: cebulę, czosnek i papryczki.
Po 3-4 minutach dodajemy także obranego ze skórki, pokrojonego w drobną kostkę pomidora.
Po kolejnych 10 minutach zdejmujemy z ognia i miksujemy z ugotowaną soczewicą na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masą smarujemy placki, podgrzane uprzednio w piekarniku przez dosłownie pół minuty w temperaturze 140 stopni, by zmiękły.
Zwijamy w rulony.
Jak podawać?
Podajemy na gorąco.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |