Jabłek mamy pod dostatkiem przez cały rok i możemy wybierać w różnych gatunkach. Moja szarlotka jest niby zwyczajna, bo to przecież ciasto z jabłkami, a jednak jest inna. Do jej przygotowania potrzebne są połówki jabłek, powidła śliwkowe i serek waniliowy dodany do ciasta. Jest nie tylko inna, ale przede wszystkim pyszna. Warto się do niej przekonać.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
2 jajka,
1 kostka masła lub margaryny,
1 opakowanie homogenizowanego serka waniliowego,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru,
słoiczek powideł śliwkowych,
łyżeczka cynamonu,
1,5 kg jabłek.
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru,
2 łyżki ciepłego mleka,
kilka kropel soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem lub margaryną.
Dodać jajka, serek waniliowy, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażarki na 10 - 15 minut.
Następnie ciasto podzielić na dwie części.
Jedną z nich rozwałkować i włożyć na blachę za pomocą wałka.
Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne.
Układać na cieście stroną przeciętą do środka.
Posypać cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować podobnie jak pierwszą i przykryć nią jabłka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Po wyjęciu lekko przestudzić.
Cukier puder utrzeć z ciepłym mlekiem i sokiem cytrynowym i rozsmarować na cieście.
Jak podawać?
Podawać, gdy wystygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |