Ostatnio w moim domu placuszki drożdżowe są numerem jeden. Wszyscy je lubią i nie mogą się doczekać następnej usmażonej porcji. Znikają z talerza w mgnieniu oka. Delikatne, pulchne, obficie posypane cukrem pudrem są znakomitym daniem na każdą porę dnia. Najlepiej smakują świeże i ciepłe.
Składniki:
0,5 kg mąki,
1,5 szklanki mleka,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
1 łyżka oleju,
łyżeczka cukru waniliowego,
5 dag drożdży,
olej do smażenia,
0,5 szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Mleko podgrzać.
Drożdże rozpuścić z trzema łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką cukru.
Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy i ciepłe mleko.
Ciasto wyrabiać energicznie około 10 minut.
Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oleju.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Musi podwoić swoją objętość.
Olej rozgrzać na patelni.
Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem moczyć ją w zimnej wodzie.
Placuszki smażyć na złoty kolor na wolnym ogniu, żeby się upiekły w środku.
Usmażone rozkładać na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Jak podawać?
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 11 zł |