Młody, świeżutki szpinak to znakomita baza dla wiosennych sałatek. Ten przepis to propozycja dla łasuchów. Taka sałatka jest przepyszna i błyskawicznie znika z talerzy, także tych osób, które za sałatkami czy szpinakiem nie przepadają. Jeśli nie liczymy kalorii, ale chcemy dostarczyć organizmowi ładunek witamin, minerałów i zdrowych składników odżywczych taka sałatka to idealne rozwiązanie. Jej przygotowanie trwa zaledwie 10 minut i gwarantuję, że zachwyci wszystkich.
Składniki:
20 dag świeżego szpinaku,
½ szklanki orzechów (brazylijskich, nerkowców i pini w dowolnych proporcjach).
Sos:
1 łyżka octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Szpinak myjemy i siekamy na paski.
Do słoiczka wlewamy składniki na sos, zakręcamy go i przez chwilę wstrząsamy, by dobrze się zmieszały.
Orzechy szatkujemy ostrym nożem i wsypujemy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Przez ok. 1-2 minuty prażymy orzechy, często je mieszając.
Na talerzu rozkładamy pocięte liście szpinaku, posypujemy orzechami i polewamy sosem.
Jak podawać?
Podajemy od razu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |