Elegancka zupa nadająca się na wszelkie uroczystości rodzinne i spotkania towarzyskie. Krem pomidorowy pachnący bazylią i oregano, do tego chrupiące paprykowe paluszki z ciasta francuskiego to danie wykwintne i smaczne. Młode warzywa nadają zupie świeżości i zapachu zbliżającego się lata.
Składniki:
kartonik dobrego przecieru pomidorowego,
2 młode marchewki,
pietruszka,
kawałek pora,
kawałek selera,
cebula,
2 młode ziemniaki,
kostka rosołowa,
łyżka masła,
2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka świeżego pokrojonego lub pół łyżeczki suszonego oregano,
200 ml śmietany kremówki,
sól, pieprz,
pół łyżeczki cukru,
małe opakowanie ciasta francuskiego,
jajko,
ostra papryka i sól.
Jak przyrządzić?
Warzywa obrać.
Pokroić w grubą kostkę.
Podsmażyć na maśle.
Następnie przełożyć do garnka.
Dodać 1,5 l wody, kostkę rosołową i gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać bazylię, natkę pietruszki i oregano.
Wszystko zmiksować.
Do zmiksowanego kremu dodać przecier pomidorowy.
Chwilę pogotować.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto francuskie rozmrozić.
Pokroić w paski.
Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Posypać solą i papryką.
Paluszki piec w piekarniku rozłożone na pergaminie około 10 minut, w temperaturze 200 stopni.
Dobre są, gdy się zarumienią na złoty kolor.
Jak podawać?
Zupę krem podawać polaną śmietaną, posypaną natką lub bazylią razem z paluszkami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |