Biedna dola rabarbaru. W staropolskich przepisach górował nad innymi owocami, dzisiaj co najwyżej ląduje w garnku z kompotem. Rabarbar pod pierzynką to letni deser, łatwy i przyjemny. Stworzony, by umilać wakacyjne popołudnia. Doprawiony skórką cytrynową, cynamonem i cukrem waniliowym jest pyszny. A pokruszone herbatniki z masłem zamieniają się w słodką skorupkę. Niezapomniany smak lata.
Składniki:
50 dag rabarbaru,
1 duże opakowanie herbatników,
8 łyżek cukru,
1 łyżka cukru pudru,
2 białka,
20 dag masła,
½ łyżeczki cynamonu,
skórka otarta z całej cytryny.
Jak przyrządzić?
Masło musimy wyjąć z lodówki nieco wcześniej, by stało się miękkie.
Herbatniki kruszymy na małe kawałki i mieszamy z masłem.
Układamy tę masę na dnie foremki do pieczenia.
Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki długości około 5 cm.
Układamy go na herbatnikowym spodzie, posypujemy połową cukru, cukrem pudrem, skórką z cytryny i cynamonem.
Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i kładziemy ją na wierzch, starając się przykryć cały rabarbar.
Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Jak podawać?
Deser podajemy gorący.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |