Cukinia jest wdzięcznym warzywem, łatwo przygotowuje się z niej potrawy. Staje się miękka już po kilku minutach smażenia, gotowania lub pieczenia. Wybrałam opcję faszerowaną i napełniłam jej środek grzybami. W takiej formie jest aromatyczna i ma zdecydowany smak. Kurki, pieczarki, papryka, czosnek i ostry ser przełamują łagodny smak cukinii. Może być podawana jako przekąska lub jako danie główne.
Składniki:
4 nieduże cukinie,
20 dag kurek,
15 dag pieczarek,
marchewka,
cebula,
papryka,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
opakowanie serka topionego w plasterkach (o ostrym smaku),
2 łyżki masła,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.
Większe pokroić.
Smażyć z łyżką masła około 10 minut.
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić.
Dodać łyżkę masła, pokrojoną cebulę i smażyć około 10 minut.
Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć środek.
Wydrążony miąższ cukinii pokroić na mniejsze kawałki, dodać do smażonych pieczarek.
Dołożyć również pokrojoną paprykę, czosnek i marchewkę startą na tarce.
Całość smażyć jeszcze 5 minut.
Dodać usmażone kurki i pokrojoną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.
Farszem napełnić cukinie.
Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Ser topiony pokroić w plasterki i pod koniec pieczenia ułożyć na cukinii.
Zapiekać przez 5 minut.
Jak podawać?
Podawać gorącą z surówkami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |