Wiśnie nie są zbyt popularnym dodatkiem do mięs, królują w przetworach. Kompot lub dżem wiśniowy znają wszyscy, natomiast wytrawny sos wiśniowy do delikatnych mięs tylko nieliczni. Pierś kurczaka z aromatycznym sosem wiśniowym przyprawionym miodem i goździkami jest soczysta i ma niepowtarzalny smak.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka,
20 dag żółtego sera,
10 dag masła,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz.
Sos:
pół kg wiśni,
łyżka miodu,
3 goździki,
pół łyżeczki cynamonu,
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pieprz,
łyżeczka startego imbiru.
Jak przyrządzić?
Oczyszczone piersi kurczaka delikatnie rozbić na cienkie kotlety.
Oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Posmarować miękkim masłem.
Na każdym kotlecie ułożyć żółty ser pokrojony w słupki i ciasno zwinąć kotlet.
Miejsca odsłonięte spiąć wykałaczkami, aby podczas pieczenia ser nie wydostał się na zewnątrz.
Roladki posmarować rozkłóconymi jajkami i obtoczyć w bułce tartej.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wiśnie umyć, usunąć pestki, dodać miód, goździki, cynamon, imbir i pieprz.
Smażyć w rondelku około 5 minut.
Podlać trzema łyżkami wody.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z dwiema łyżkami wody i wlać do sosu.
Roladki drobiowe ułożyć na talerzu i polać wiśniowym sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |