Śliwki są znakomite do ciast drożdżowych i kruchych. Mają zwarty miąższ, dość ciężki, by podczas pieczenia nie opadał na dno; zachowują kształt. Warto spróbować tych owoców także w cieście francuskim. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto w połączeniu z aromatem śliwki i tłustym serkiem mascarpone to na pewno nie dietetyczny deser, ale wart grzechu.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
pół kg śliwek,
20 dag serka mascarpone,
1 jajko,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu,
olej do posmarowania blachy.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić, lekko rozwałkować, podzielić na kwadraty o boku 6 cm.
Ze śliwek wyjąć pestki, podzielić na połówki.
Na każdy kwadrat ciasta nakładać porcję serka i połówkę śliwki.
Posypać cukrem i szczyptą cynamonu.
Zlepiać dokładnie brzegi.
Paczuszki układać na wysmarowanej olejem blasze, każdą posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać posypane cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 21 zł |