Jagody - żmudne w zbieraniu, pracochłonne przy przebieraniu, ale kto z nas nie lubi pierogów z jagodami, ciast czy deserów. Dla takich dań warto się poświęcić. Oczywiście w tym roku jagody już dawno się skończyły, ale zapobiegliwi mają mrożone, a ci zabiegani mogą kupić w sklepach. Miło jest delektować się schłodzonym deserem w ciepłym mieszkaniu i wspominać wakacyjny smak.
Składniki:
pół kg jagód,
350 g gęstego jogurtu (najlepiej greckiego),
pół l śmietanki kremówki,
¾ szklanki cukru pudru,
kilka malin do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Jagody rozgnieść z dwoma łyżkami cukru pudru.
Połowę rozgniecionych jagód wymieszać z jogurtem i łyżką cukru.
Tak powstały mus jagodowy rozłożyć do pucharków.
Na mus położyć cienką warstwę pozostawionych jagód (trochę zostawić do dekoracji).
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru i bitą napełnić pucharki.
Wierzch udekorować jagodami i malinami.
Jak podawać?
Przed podaniem deser schłodzić w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |