Mus jagodowy - Przepis

Przepis kulinarny
Mus jagodowy Zobacz 6 zdjęć

Jagody - żmudne w zbieraniu, pracochłonne przy przebieraniu, ale kto z nas nie lubi pierogów z jagodami, ciast czy deserów. Dla takich dań warto się poświęcić. Oczywiście w tym roku jagody już dawno się skończyły, ale zapobiegliwi mają mrożone, a ci zabiegani mogą kupić w sklepach. Miło jest delektować się schłodzonym deserem w ciepłym mieszkaniu i wspominać wakacyjny smak.

Składniki:

pół kg jagód,
350 g gęstego jogurtu (najlepiej greckiego),
pół l śmietanki kremówki,
¾ szklanki cukru pudru,
kilka malin do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Jagody rozgnieść z dwoma łyżkami cukru pudru.

Połowę rozgniecionych jagód wymieszać z jogurtem i łyżką cukru.

Tak powstały mus jagodowy rozłożyć do pucharków.

Na mus położyć cienką warstwę pozostawionych jagód (trochę zostawić do dekoracji).

Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru i bitą napełnić pucharki.

Wierzch udekorować jagodami i malinami.

Jak podawać?

Przed podaniem deser schłodzić w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Mus jagodowy: Podobne przepisy

Mus jagodowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy