Zapach ciasta z owocami przypomina o letnich podwieczorkach. Gdy za oknem prószy śnieg, mrożone wiśnie w słodkim cieście z budyniem poprawią humor. Puszysty krem budyniowy, lekko kwaśny smak wiśni i delikatne ciasto to dobrane trio. Jeśli nie masz swoich zapasów tych kwaskowych owoców, kup mrożonkę w supermarkecie. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jest wtedy wilgotne i miękkie.
Składniki:
25 dag margaryny,
¾ szklanki cukru,
0,20 dag masła,
6 jajek,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 ml mleka,
2 łyżki kakao,
pół kg wiśni bez pestek mrożonych lub z kompotu,
1 budyń,
2 łyżki cukru,
tabliczka mlecznej czekolady,
3 łyżki wiśniówki,
3 łyżki mleka.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z ¾ szklanki cukru na puszystą masę, dodać jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki mleka.
Masę dokładnie wymieszać łyżką i podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na dno blachy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Do drugiej części dodać kakao i wiśniówkę i wyłożyć na jasną część ciasta.
Mrożone wiśnie rozmrozić a te z kompotu odsączyć z soku i rozłożyć je równomiernie na cieście i lekko wcisnąć do środka.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Budyń ugotować z resztą mleka i dwoma łyżkami cukru, wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem.
Krem budyniowy rozsmarować na upieczonym cieście.
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z trzema łyżkami mleka.
Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |