Królują na każdym wigilijnym stole, są przysmakiem numer jeden. Przyrządzamy je z różnego rodzaju ciast: francuskiego, drożdżowego, kruchego oraz tradycyjnego jak na makaron. Ja wybrałam ciasto drożdżowe z nadzieniem z grzybów suszonych, z dodatkiem pieczarek (jeśli tych suszonych nie mamy zbyt dużo), no i oczywiście z kiszoną kapustą. Pokaźnych rozmiarów pierogi są mniej pracochłonne i lepiej prezentują się na talerzu.
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki,
35 g drożdży,
2 jajka,
szklanka ciepłego mleka, + 4 łyżki,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
dwie łyżki stopionego masła.
Farsz:
10 dag suszonych grzybów,
10 dag pieczarek,
pół kg kiszonej kapusty,
cebula,
kilka ziarenek kminku,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju rzepakowego.
Tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Z drożdży zrobić rozczyn, dodając łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 4 łyżki ciepłego mleka.
Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Z mąki, jajek, wyrośniętego rozczynu, mleka, szczypty soli zagnieść ciasto i wyrabiać je przez 15 minut.
Do ciasta dodać masło i jeszcze kilka minut wyrabiać.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy około 20 cm.
Grzyby suszone moczyć około 2 godzin.
Następnie pokroić w paseczki.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
Kapustę przepłukać, jeżeli jest zbyt kwaśna, i gotować w wodzie, która pozostała po moczeniu grzybów.
Po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wody.
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać grzyby suszone i pieczarki, smażyć około 10 minut.
Następnie dodać kapustę i kminek, smażyć jeszcze kilka minut, aż wyparuje woda.
Przyprawić solą i pieprzem.
Na kołach z ciasta ułożyć farsz i zlepić dokładnie brzegi.
Pierogi układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Pierogi muszą mieć złoty kolor.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |