Pyszne i mocno nasączone ponczem czekoladowe ciasto jest znakomite na niedzielny deser lub na spotkanie ze znajomymi. Zwolennicy bardzo miękkich ponczowych ciast będą zachwyceni tym przepisem. Wprost rozpływa się w ustach. Uwaga – bardzo słodkie!
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
kostka masła,
¾ szklanki cukru,
3 jajka,
tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Poncz:
1,5 szklanki mocnej herbaty,
4 łyżki cukru,
łyżka spirytusu,
zapach rumowy.
Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło, cukier, pokruszoną czekoladę i 5 łyżek wody gotować około 6 minut.
Odlać pół szklanki masy na polewę.
Do reszty dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.
Wymieszać w celu połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.
Masę przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zaparzyć mocną herbatę, dodać cukier, spirytus, olejek rumowy.
Poncz odstawić do wystudzenia.
Ciasto nasączać ponczem bardzo powoli, by dobrze wchłonęło płyn.
Następnie polać pozostawioną polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |