Ponczowy comber - Przepis

Przepis kulinarny
Ponczowy comber Zobacz 7 zdjęć

Pyszne i mocno nasączone ponczem czekoladowe ciasto jest znakomite na niedzielny deser lub na spotkanie ze znajomymi. Zwolennicy bardzo miękkich ponczowych ciast będą zachwyceni tym przepisem. Wprost rozpływa się w ustach. Uwaga – bardzo słodkie!

Składniki:

1,5 szklanki mąki,
kostka masła,
¾ szklanki cukru,
3 jajka,
tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Poncz:

1,5 szklanki mocnej herbaty,
4 łyżki cukru,
łyżka spirytusu,
zapach rumowy.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Masło, cukier, pokruszoną czekoladę i 5 łyżek wody gotować około 6 minut.

Odlać pół szklanki masy na polewę.

Do reszty dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.

Wymieszać w celu połączenia składników.

Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.

Masę przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Zaparzyć mocną herbatę, dodać cukier, spirytus, olejek rumowy.

Poncz odstawić do wystudzenia.

Ciasto nasączać ponczem bardzo powoli, by dobrze wchłonęło płyn.

Następnie polać pozostawioną polewą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Ponczowy comber: Podobne przepisy

Ponczowy comber: wypróbuj również

Powiązane Tematy