Racuchy to popularne placki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Są ulubionym daniem nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Najbardziej znane są z plasterkami jabłek. Ale ja wolę z ananasem. Tradycyjne mleko zastępujemy sokiem ananasowym, a zamiast jabłek, do masy wrzucamy pokrojone w kostkę ananasy.
Składniki:
1,5 szklanki mąki,
szklanka soku z ananasów,
1 puszka ananasów w plasterkach,
2 jajka,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajka, sok z ananasów i szczyptę soli rozrobić mikserem na gładką masę.
Odsączone ananasy w plasterkach pokroić w kostkę i dodać do masy naleśnikowej (część zostawić do dekoracji).
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem formować łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor.
Jak podawać?
Ciepłe posypać cukrem pudrem i udekorować kawałkami ananasa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |