Polędwiczki duszone z fetą i pesto mają lekki, wiosenny charakter. Idealne na niedzielny obiad ale także na piknik, podane na zimno, smakują wybornie. Pasują do sałat i wiosennych warzyw. I co ważne, przygotowuje się je błyskawicznie, bo polędwica wieprzowa to delikatne mięso i szybko mięknie. Jeśli to możliwe, podajemy polędwiczki z młodymi ziemniakami, choć w wersji dietetycznej, z samymi warzywami także się sprawdzają.
Składniki:
4 plastry polędwicy wieprzowej,
5 dag sera feta,
2 łyżki pesto,
pieprz i sól,
2 łyżki oleju,
¼ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Plastry polędwicy rozbijamy lekko tłuczkiem.
Smarujemy je pesto oraz fetą.
Zwijemy w roladki i spinamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nich roladki przez kilka minut, by zarumieniły się z każdej strony.
Zmniejszamy ogień, dolewamy bulionu, dodajemy łyżkę masła i przykrywamy.
Dusimy przez 10 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |