Wiosną i latem mamy w bród owoców i warzyw i to na nich zwykle oparta jest nasza dieta. Ale raz na jakiś czas, szczególnie w deszczowe i chłodne dni, mamy ochotę na coś konkretnego. W naszej kulturze o śledziach zapominamy na ¾ roku, mimo że przez cały rok są źródłem minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3). Poprawiają nastrój, wzmacniają pamięć i koncentrację. A do tego są naprawdę pyszne, szczególnie pod serową pierzynką.
Składniki:
½ kg solonych śledzi, najlepiej matiasów,
15 dag sera żółtego,
2 jaja,
2 cebule,
½ szklanki majonezu,
pieprz mielony,
¼ szklanki mleka.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy minimum 2 godziny w wodzie zmieszanej z mlekiem.
Odsączmy śledzie, wycieramy ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na paski.
Jaja gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, by ostygły, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem na 1 minutę, by pozbyć się części jej ostrego smaku.
Odsączamy ją i wysypujemy na papierowy ręcznik.
Ser ścieramy na grubej tarce.
Na półmisku układamy paski śledzia, na nie cebulę, następnie jaja i ser.
Całość polewamy majonezem.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |