Kulebiak to staropolskie danie wielkanocne, nadziewane najczęściej kiszoną kapustą i grzybami. Równie dobrze może to być danie obiadowe i na pewno nie trzeba z nim czekać do Wielkanocy. Nadzienie z wołowiny i pieczarek jest smaczne, sycące i szczególnie zadowoli amatorów mięsa. Tak podane mięso smakuje inaczej.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
3 dag drożdży,
1,5 szklanki mleka,
pół kostki masła,
łyżeczka cukru,
2 jajka,
szczypta soli.
Nadzienie:
pół kg wołowiny,
30 dag pieczarek,
2 cebule,
2 jajka,
łyżka bułki tartej,
łyżka majeranku,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i dwoma łyżkami ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, dodać 2 rozmieszane jajka, podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem, mąkę, cukier i sól.
Starannie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Mięso wołowe pokroić w kostkę i smażyć razem z pokrojoną cebulą, aż będzie prawie miękkie.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Mięso połączyć z pieczarkami, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Dodać jedno jajko, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na nim farsz, zawinąć brzegi i dobrze zlepić, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 50 minut.
Jak podawać?
Kulebiak podawać gorący z surówkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 34 zł |