Nie od dziś wiadomo, że mielone mięso to przyjaciel kucharza. Mnogość możliwości jego przyrządzenia pozwala zrobić błyskawiczny obiad w oparciu o to, co się akurat ma. Tu potrzeba tylko mięsa i smaków. Idea mięsa mielonego z dodatkiem ziołowych smaków to bułgarska kebabczeta, którą można upiec na grillu, na patelni czy gorącym kamieniu, z wetkniętym patyczkiem, by wygodniej obracać mięso na ogniu, lub bez. Zioła pasują tu niemal każde, ale zawsze znaleźć się musi ostra papryka i czosnek. Proste, tanie i szybkie danie.
Składniki:
50 dag mielonej wołowiny,
szczypta mielonej ostrej papryki,
¼ łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
szczypta pieprzu,
3 ząbki czosnku,
sól,
1 łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W misce dokładnie mieszamy mięso z czosnkiem, ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi formujemy z masy mięsnej niewielki wałeczki.
Smarujemy je olejem i obtaczamy w ziołach.
Smażymy na patelni do 10 minut, co jakiś czas je obracając.
Jak podawać?
Podajemy z sałatą z winegret.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |