Niemal w każdym większym sklepie spożywczym można już kupić gotowe tortille za przystępną cenę. Aby nasze tacos miało meksykański charakter, nie może w farszu zabraknąć czerwonej fasoli i chili. Garść rodzynek, odrobina cynamonu i aromat wędzonego boczku nadadzą potrawie autentyczności. Jeśli zamiast surowych pomidorów użyjemy tych z puszki, przygotowanie posiłku zajmie niewiele czasu.
Składniki:
2 opakowania placków tortilla,
30 dag wędzonego boczku,
30 dag pomidorów (mogą być z puszki),
1 cebula,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka rodzynek,
1 łyżeczka chili,
szczypta cynamonu,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Placki delikatnie moczymy mokrymi dłońmi i odkładamy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż skwarki będą gotowe.
Odcedzamy je i na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Dodajemy pomidory, rodzynki, doprawiamy cynamonem, chili, solą i pieprzem.
Smażymy kilka minut, dodajemy fasolkę i całość dusimy jeszcze przez kwadrans pod przykryciem.
Placki wkładamy na kilkanaście sekund do piekarnika, by zmiękły i na każdym z nich układamy dwie łyżki farszu.
Dokładamy po kilka skwarek.
Zawijamy placki i układamy na blasze wysmarowanej masłem.
Zapiekamy kilka minut.
Jak podawać?
Podajemy gorące w towarzystwie sałaty.
Można podać sosy do tacos.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |