Fasolowe tacos

Przepis kulinarny
Fasolowe tacos Zobacz 5 zdjęć

Niemal w każdym większym sklepie spożywczym można już kupić gotowe tortille za przystępną cenę. Aby nasze tacos miało meksykański charakter, nie może w farszu zabraknąć czerwonej fasoli i chili. Garść rodzynek, odrobina cynamonu i aromat wędzonego boczku nadadzą potrawie autentyczności. Jeśli zamiast surowych pomidorów użyjemy tych z puszki, przygotowanie posiłku zajmie niewiele czasu.

Składniki:

2 opakowania placków tortilla,
30 dag wędzonego boczku,
30 dag pomidorów (mogą być z puszki),
1 cebula,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka rodzynek,
1 łyżeczka chili,
szczypta cynamonu,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Placki delikatnie moczymy mokrymi dłońmi i odkładamy.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż skwarki będą gotowe.

Odcedzamy je i na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.

Dodajemy pomidory, rodzynki, doprawiamy cynamonem, chili, solą i pieprzem.

Smażymy kilka minut, dodajemy fasolkę i całość dusimy jeszcze przez kwadrans pod przykryciem.

Placki wkładamy na kilkanaście sekund do piekarnika, by zmiękły i na każdym z nich układamy dwie łyżki farszu.

Dokładamy po kilka skwarek.

Zawijamy placki i układamy na blasze wysmarowanej masłem.

Zapiekamy kilka minut.

Jak podawać?

Podajemy gorące w towarzystwie sałaty.

Można podać sosy do tacos.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Fasolowe tacos: Podobne przepisy

Fasolowe tacos: wypróbuj również

Powiązane Tematy