Fasolowe tacos - Przepis

Przepis kulinarny
Fasolowe tacos Zobacz 5 zdjęć

Niemal w każdym większym sklepie spożywczym można już kupić gotowe tortille za przystępną cenę. Aby nasze tacos miało meksykański charakter, nie może w farszu zabraknąć czerwonej fasoli i chili. Garść rodzynek, odrobina cynamonu i aromat wędzonego boczku nadadzą potrawie autentyczności. Jeśli zamiast surowych pomidorów użyjemy tych z puszki, przygotowanie posiłku zajmie niewiele czasu.

Składniki:

2 opakowania placków tortilla,
30 dag wędzonego boczku,
30 dag pomidorów (mogą być z puszki),
1 cebula,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka rodzynek,
1 łyżeczka chili,
szczypta cynamonu,
sól i pieprz,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.

Placki delikatnie moczymy mokrymi dłońmi i odkładamy.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż skwarki będą gotowe.

Odcedzamy je i na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.

Dodajemy pomidory, rodzynki, doprawiamy cynamonem, chili, solą i pieprzem.

Smażymy kilka minut, dodajemy fasolkę i całość dusimy jeszcze przez kwadrans pod przykryciem.

Placki wkładamy na kilkanaście sekund do piekarnika, by zmiękły i na każdym z nich układamy dwie łyżki farszu.

Dokładamy po kilka skwarek.

Zawijamy placki i układamy na blasze wysmarowanej masłem.

Zapiekamy kilka minut.

Jak podawać?

Podajemy gorące w towarzystwie sałaty.

Można podać sosy do tacos.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Fasolowe tacos: Podobne przepisy

Fasolowe tacos: wypróbuj również

Przepis na zupę fasolową

... Pożywna, gęsta i sycąca zupa na lato? Zapewne większość osób na samą myśl o niej traci apetyt. A jednak u niektórych powoduje to wręcz odwrotną reakcję. Zupa fasolowa, podobnie jak kapuściana ... lub oliwie z oliwek. Do niej dodaje się pokrojony ...

dawno temu

Przepis na sos meksykański

... Kuchnia meksykańska słynie z wyrazistego, pikantnego smaku, dlatego liczba jej koneserów jest pokaźna. Tortilla, nachos, tacos, quesadilla to tylko nieliczne z potraw, z których słynie ten kraj ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... . 3. Wlej do pysznej zupy pozostałą oliwę, koncentrat oraz przysmażoną cebulę. Dopraw zupę fasolową i ciesz się, bo jest już prawie gotowa. 4. Zmiksuj teraz potrawę, powstanie zupa krem. 5. Gotuj danie jeszcze 10 minut, a potem rozlej do ...

dawno temu

Zupy są ważne

... , osiadając na naszej ściereczce.jeżeli masz ochotę na zupę grochową lub fasolową, musisz zaplanować jej przygotowanie nieco wcześniej. Groch bądź fasolę należy zamoczyć na noc w przegotowanej, zimnej ... ugotować właśnie tę zupę, możesz użyć do ...

dawno temu

Zupa z boczkiem

... wraz z ugotowanymi ziemniakami. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną. Do tak przyrządzonej zupy warto dodać także kiełbasę.   Zupa fasolowa z boczkiem ...

dawno temu

Dieta bogata w błonnik

... . Sięgaj po fasolę Aby zwiększyć spożycie błonnika, dwa razy w tygodniu zastąp mięso daniem z fasolą. Spróbuj przyrządzić zupę fasolową, sałatkę czy popularną fasolkę po bretońsku. ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... do właściwego funkcjonowania układu pokarmowego. W jakiej formie możemy ją zjeść? Czy tylko w formie zupy fasolowej? Świetnym sposobem na sycący posiłek jest przygotowanie sałatki z czerwonej fasoli ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... moczymy przez kilka godzin w letniej wodzie. Po uprzednim umyciu warzyw można przystąpić do robienia zupy fasolowej, kremu z zielonego groszku, pasty z bobu, kotletów sojowych lub sosu sojowego ...

dawno temu

Liść laurowy

... pomidorowej trzeba także wskazać inne potrawy z tej kategorii, jakie trudno wyobrazić sobie bez dodatku liścia laurowego. Po pierwsze należą tu zupy: ogórkowa, rosół, grochówka, fasolowa, grzybowa ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... fasolowa. To także idealny dodatek uzupełniający smak przygotowywanych potraw, dlatego stanowi składnik barszczu ukraińskiego, burritos i sałatek. Jednym ze smaczniejszych i pięknych we swej ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... Tacos – to danie podobne do burrito, jednak zazwyczaj serwowanie jako przystawka. Nadziewane jest mięsem wołowym, cebulką, czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami. Quasadilla – składniki, jakie używa ...

dawno temu

Zupy na rosole

... albo fasolkę szparagową i zabielimy go śmietaną, otrzymamy zupę brokułową lub fasolową. Istnieje zatem właściwie nieograniczony wybór warzyw i przecierów, które możemy dodać do bazy rosołowej, by stworzyć smaczną zupę. ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni używamy głównie suszonego i taki polecany jest do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Jeśli któraś ...

dawno temu

Zupa ogonowa

... , możemy otrzymać barszcz czerwony, zupę fasolową albo brokułową. Zawsze możemy także pokusić się o przygotowanie zupy krem albo dodanie do wywaru ziemniaków, ryżu bądź makaronu. Obok popularnych i dobrze ...

dawno temu

Trendy w makijażu przed wiekami

... wybielały sobie cerę kleikiem z mąki owsianej i z węglanu ołowiu lub kadzidłem i mlekiem. Dbały o cerę trądzikową. Antidotum na wypryski była wtedy maseczka z mączki fasolowej, miodu, żółci wołu ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... jest przede wszystkim do wielu dań ciężkostrawnych - tłustych mięs, flaczków, zupy grochowej i fasolowej a także do żuru. Majeranek pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dodatkowo ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... i ryby – pieczone, grillowane i duszone – posiadają najmniejszą ilość kalorii. W standardowych posiłkach najlepszym wyborem jest tacos, tamales i tastados. Pomimo, że tastados zazwyczaj robiony ...

dawno temu

Potańcówka nad jeziorem Titicaca

... bicie dzwonu kościelnego. Spokój. Chyba trudno byłoby znaleźć bardziej spokojne miejsce. Po kolacji złożonej z krupniku oraz ryżu z papką ziemniaczano-fasolową i wypiciu herbatki z koki ...

dawno temu

Powiązane Tematy