Zupy są ważne
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuKażda gospodyni domowa ma czasem dość przygotowywania obiadów. Robienie zakupów, godziny spędzone w kuchni, a przede wszystkim wymyślanie potrawy, na którą mieliby ochotę najbliżsi, powoduje, że gotowanie męczy. Warto wtedy pomyśleć o zupach, które nie tylko nie są czasochłonne, ale są smaczne, zdrowe, a w mroźne zimowe dni doskonale rozgrzewają.
Zupy stanowią bardzo ważny element racjonalnej diety każdego człowieka, chociaż nie zawsze o tym pamiętamy na co dzień. O tej porze roku pożywny talerz zupy ma ogromne znaczenie, gdyż dostarcza organizmowi niezbędnej energii, na którą zapotrzebowanie zimą jest znacznie większe niż latem czy wiosną. Rozpuszczone w wodzie substancje odżywcze stanowią bogate źródło energii, która jest w łatwy sposób przyswajana. Ma to ogromne znaczenie, kiedy jesteśmy zmarznięci, zmęczeni zimą i osłabieni różnymi infekcjami. Za wyjątkowością zup przemawiają również witaminy i minerały w nich zawarte, które oprócz zaspokajania pierwszego głodu nawadniają organizm.
Mimo że zupy wydają się być proste i łatwe w przygotowaniu, należy pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania, aby zaserwować nie tylko smaczny, ale pełnowartościowy posiłek. Oto rady, do których warto się zastosować:
użyj soli dopiero na końcu gotowania, gdyż posolenie zupy zbyt wcześnie nie pozwala jarzynom uwolnić smaku.dy przesolisz zupę, wrzuć na kilka minut do garnka skórkę chleba lub ziemniaki, dzięki czemu nadmiar soli zostanie wyciągnięty, a zupa odzyska odpowiedni smak.gdy zupa jest zbyt tłusta, a ty chcesz się pozbyć tłuszczu, połóż na powierzchni zupy papierowy ręcznik, a następnie szybko zdejmij. Innym sposobem jest zawiniecie w gazę lub ściereczkę kostek lodu. Zanurzenie ich w wodzie powoduje, że tłuszcz krzepnie, osiadając na naszej ściereczce.jeżeli masz ochotę na zupę grochową lub fasolową, musisz zaplanować jej przygotowanie nieco wcześniej. Groch bądź fasolę należy zamoczyć na noc w przegotowanej, zimnej wodzie. Aby ziarna były miękkie, gotuj je przez około 10 minut na dużym ogniu, potem na małym do momentu aż staną się miękkie. Jeżeli nie masz czasu, bo nie przygotowałaś wcześniej fasoli, a chcesz ugotować właśnie tę zupę, możesz użyć do przygotowanego już wywaru mąki fasolowej lub grochowej. Są to zmielone ziarna, które doskonale nadają się do zup. W ofertach niektórych sklepów dostępne są certyfikowane produkty ekologiczne, bogate w naturalne składniki i witaminy. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że nie są zanieczyszczone chemią rolną.gotując rosół, włóż kurczaka i kawałek wołowiny do zimnej wody. Jeszcze przed zagotowaniem zbierz sitkiem szumowiny. Wtedy dopiero dodaj warzywa i gotuj rosół na małym ogniu przez 3–4 godziny. Rosół stanowi sprawdzian umiejętności kulinarnych kucharza, dlatego aby uzyskać doskonały smak, należy pamiętać o tych ważnych zasadach. Odpowiednią, bursztynową barwę zapewni mu wrzucona do garnka przypieczona na ogniu cebula. Aby rosół był czysty i przejrzysty, możesz wyjąć z garnka warzywa, mięso i przecedzić go powtórnie przez gazę.
Pamiętajmy o jedzeniu zup. Odpowiednio ugotowane doskonale smakują, ale także dostarczają organizmowi wartości odżywcze. Ładnie podane w eleganckiej wazie stają się prawdziwie królewską potrawą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze