Dziś modne są domowe wędzarnie, bo mamy dosyć wędlin, które tak samo smakują. Przy domowych wędlinach trzeba trochę popracować, ale efekt jest znakomity. Szynka w zalewie piwno-miodowej nie wymaga wędzenia, ale ma niesamowity smak. Jest zdrowa, soczysta, bez żadnych konserwantów, długo zachowuje świeżość. Jeżeli chcemy ją przygotować na specjalną okazję, należy zacząć czynności tydzień wcześniej.
Składniki:
mięso z szynki wieprzowej 1,5-2kg,
1/3 szklanki miodu,
pół l piwa,
sól peklowana,
3 listki laurowe,
pieprz w ziarnach,
3 ziarenka ziela angielskiego,
4 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Szynkę włożyć do garnka, zalać piwem, dodać miód, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz i dopełnić taką ilością wody, żeby była cała pokryta.
Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny.
Po ugotowaniu szynkę wyjąć, zalewę przecedzić, ostudzić, następnie dodać sól peklowaną wg przepisu na opakowaniu.
Prosty sposób na sprawdzenie, czy nie wsypaliśmy za dużo soli peklowanej jest taki: włożyć do zalewy surowe, wyparzone jajko, jeżeli jajko wypłynie na powierzchnię, soli jest wystarczająca ilość.
Do tak przygotowanej zalewy włożyć szynkę, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na tydzień.
Po tygodniu szynka jest gotowa do spożycia.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |