Okres świąteczny sprzyja śledziowym potrawom, w Wigilię śledź musi się znaleźć na stole. W tym szczególnym okresie nasz dom pachnie przyprawami korzennymi - ten zapach zawsze kojarzy się nam ze świętami. Takie właśnie są korzenne śledzie, aromatyczne, pachnące, idealne na święta. Pamiętajcie, że śledzie zawsze należy przygotować trochę wcześniej, by mogły się „przegryźć”.
Składniki:
pół kg solonych filetów śledziowych,
3 cebule,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
łyżeczka cukru pudru,
4 ziarenka goździków,
pół łyżeczki cynamonu,
3 liście laurowe,
kawałek świeżego imbiru,
sok z cytryny,
olej,
sól,
cukier,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Jeżeli śledzie są zbyt słone, namoczyć je w zimnej wodzie, co jakiś czas kontrolując smak.
Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Cukier puder utrzeć z cynamonem, goździkami, dodać pokruszone liście laurowe, pieprz oraz starty imbir.
Śledzie obłożyć przygotowaną mieszanką i odstawić na całą noc do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na oleju.
Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Następnego dnia śledzie oczyścić z mieszanki, grubo posmarować przygotowaną cebulą i zwinąć w rulonik.
Jeżeli mamy nadmiar cebuli, możemy nią obłożyć śledzie, przykryć folią i odstawić ponownie na całą dobę.
Tak przygotowane śledzie ułożyć na półmisku i przystroić według uznania.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |