W środku zimy marzymy o tropikach. Karaiby jawią się jako źródło najpyszniejszych letnich smaków. Nawet zwykła fasola przyrządzona na modłę karaibską może sprawić dużą przyjemność. Tym bardziej, że fasola zimą powinna być obowiązkowym składnikiem naszej diety. Kto używa oleju z orzeszków arachidowych, wie, jak magiczny wpływ ma jego smak na fasolę, groszek czy inne rośliny strączkowe. Nagle nabierają szlachetnego, orzechowego aromatu. A w połączeniu z ostrością chili, głębią czosnku i słodyczą brązowego cukru uzyskują status pełnoprawnej potrawy z najwyższej półki.
Składniki:
40 dag dużej białej fasoli,
1/3 szklanki oleju arachidowego,
1/2 pęczka zielonej pietruszki,
2 papryczki chili (lub innej ostrej odmiany),
3 ząbki czosnku,
3 łyżeczki soku z limonki,
1 łyżeczka brązowego cukru,
sól.
Jak przyrządzić?
Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej, osolonej wodzie, na lekko twardo (ok. 20 minut) i odcedzamy.
Papryczki pozbawiamy nasion, siekamy na drobne kawałeczki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do małego słoiczka wlewamy olej i dodajemy czosnek i papryczkę, sok z limonki, odrobinę soli i cukier.
Całość zakręcamy i wstrząsamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy fasolę i zalewamy sosem.
Zakrywamy, np. folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Zieloną pietruszkę drobno siekamy i posypujemy nią danie tuż przed podaniem.
Jak podawać?
Podajemy solo lub jako dodatek do dań.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |