Wyrazista w smaku sałatka z wędzonym dorszem i makaronem ryżowym potrafi zadowolić niejednego smakosza. Delikatny makaron dobrze komponuje się z każdą potrawą wchłaniając jej smak, a wędzony dorsz nadaje intensywny aromat. Ryżowy makaron, ryba, warzywa to samo zdrowie. Taka sałatka powinna znaleźć się w naszym jadłospisie.
Składniki:
jeden nieduży wędzony dorsz (około 25 dag),
opakowanie makaronu ryżowego (wstążka),
ogórek wężowy,
12 czarnych oliwek,
pęczek natki pietruszki,
pęczek szczypiorku,
łyżka startego imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sosu rybnego,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron zalać wrzącą wodą tak, aby był cały przykryty i odstawić na 5 minut.
Następnie zlać wodę, a makaron pokroić na krótsze wstążki.
Do salaterki wlać sos sojowy, sos rybny, dodać starty imbir, dołożyć makaron, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć miękki miąższ i pokroić w pół plasterki.
Oliwki przekroić na pół.
Natkę i szczypiorek drobno posiekać.
Dorsza dokładnie oddzielić od kości i rozdrabniać w palcach sprawdzając, czy na pewno nie ma ości.
Makaron połączyć z ogórkiem, natką, szczypiorkiem i dorszem.
Delikatnie wymieszać, oprószyć pieprzem.
Sałatkę odstawić na pół godziny w celu połączenia się wszystkich smaków.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |