Świąteczna zakąska o bardzo polskim charakterze. Aż dziw bierze, że na wielkanocnych stołach tak rzadko się ją spotyka. Jajeczko wyjęte z zalewy z dodatkiem majonezu smakuje zaskakująco znajomo! Jajo na twardo, i wyjątkowo udany sos tatarski w jednym. Przekąska idealna, dodatek do patery wędlin, ale przede wszystkim konkretna zakąska. Warto spróbować, szczególnie, że na gotowe jaja nie czeka się zbyt długo. Wystarczy 1 doba w zalewie, choć nic się nie stanie, jeśli jajka spędzą tam znacznie więcej czasu. Dla tych, którzy marynowane jajka polubią - ważna informacja. Zalewę można wykorzystywać wielokrotnie. Można ją także zastosować jako sos do sałaty.
Składniki:
8 jajek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
1 mały kawałek korzenia imbiru,
3 goździki,
1 ostra papryczka,
1/3 litra octu jabłkowego,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1/2 litra oliwy.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo (nawet do 10 minut).
Kiedy ostygną, obieramy je i wkładamy do słoja.
Do garnka wlewamy ocet, obrane: imbir i czosnek; papryczkę, tymianek, goździki i pieprz.
Podgrzewamy, gdy płyn się zagotuje, odstawiamy i gdy trochę ostygnie, wlewamy do słoja z jajkami.
Dolewamy oliwę, tak by zakryła jajka.
Wstrząsamy i odstawiamy słój w chłodne miejsce na co najmniej dobę, odwracając go przez ten czas dwa, trzy razy.
Jak podawać?
Marynowane jaja podajemy z majonezem lub jako składnik sałatki, z wędlinami, itp.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 40 zł |