Do puszystych, niewielkich babeczek potrzebna jest tylko odrobina kulinarnej fantazji, bo tylko od nas zależy, jaki nadamy im wygląd i smak. Pokryte kremem toffi, słodkie z lekką orzechową nutą, z bitą śmietaną i egzotycznymi owocami, z masą żurawinową... Domowe babeczki mogą też być inspiracją twórczą dla dzieci, bo przecież to one posiadają największą wyobraźnię.
Składniki:
Ciasto:
1 i pół szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
¾ szklanki cukru,
pół kostki masła,
3 jajka,
pół szklanki mleka,
łyżeczka cukru waniliowego.
Nadzienie:
100 g suszonej żurawiny,
łyżka soku z cytryny,
100 g krówek,
2 łyżki śmietanki,
łyżeczka masła,
kilka połówek orzechów włoskich,
200 ml śmietanki 30-36%,
łyżka cukru,
miks owoców z puszki lub świeże owoce.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, ciągle mieszając dodawać pojedynczo jajka.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Ciasto mieszać, aż powstanie gładka masa.
Papierowe foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Upieczone babeczki odstawić do wystygnięcia.
Żurawinę włożyć do rondelka (kilka owoców zostawić do dekoracji), podlać 4 łyżkami wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować.
Tak przygotowaną masą żurawinową wyłożyć na 1/3 upieczonych babeczek i udekorować owocami żurawiny.
Krówki rozpuścić razem z masłem i śmietanką i gorącą masą polać połowę pozostawionych babeczek.
Udekorować połówkami orzechów włoskich.
200 ml śmietanki z łyżką cukru ubić na sztywno i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować pozostałe babeczki.
Na wierzchu położyć owoce.
Jak podawać?
Babeczki ułożyć na jednym półmisku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |