Majówka blisko – czas wielkiego grillowania, które rozpocznie sezon jedzenia na świeżym powietrzu. Mamy propozycję, która urozmaici ciężkie, tłuste, kaloryczne dania z rusztu. Pomidorki koktajlowe wypełnione serowym farszem i salami. Idealne na piknik lub śniadanie choćby na balkonie lub przydomowym ogródku. Oby pogoda dopisała!
Składniki:
16 pomidorków koktajlowych, czereśniowych lub wiśniowych,
50 g koziego sera twarogowego,
50 g sera ricotta,
kilka plastrów salami lub chorizo,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory umyj, wybierz te twarde i odetnij ich wierzchołki.
Środek – gniazda nasienne wydrąż.
Ułóż na papierowym ręczniku, ściętą częścią do dołu, żeby ociekły z soku.
W miseczce utrzyj kozi ser z serem ricotta, aż się połączy i utworzy gładką masę.
Pokrój drobno salami i połącz z serem.
Przypraw do smaku.
Pomidorki wypełnij masą.
Jak podawać?
Podawaj schłodzone, z chrupiącymi tostami lub bagietką z masłem.
Można udekorować listkami rukoli i plasterkami salami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |