Oscypek to ser charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Stał się przysmakiem Polaków, ale zagościł też na wielu stołach europejskich. Ma on charakterystyczny, oryginalny smak i zapach, dodawany jest do zup, potraw mięsnych, pierogów, makaronów. My proponujemy smażone i panierowane talarki z oscypka w otoczeniu pikantnej potrawki z kurczaka.
Składniki:
pół kg filetów z piersi,
25 dag pieczarek,
25 dag oscypka wędzonego,
duża, czerwona papryka,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżki masła,
¼ szklanki śmietany,
kilka łyżek bulionu (może być z kostki),
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso oczyścić, pokroić w paski.
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać część masła, dodać mięso z pokrojoną cebulą i smażyć 10 minut.
Następnie dodać paprykę i kilka łyżek bulionu.
Dusić pod przykryciem 5 minut.
Potrawę przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać połowę natki pietruszki i śmietanę.
Oscypek pokroić w plastry grubości pół cm.
Jajko wymieszać z drugą połową natki pietruszki.
Masło roztopić na patelni, oscypki panierować w jajku z natką, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Jak podawać?
Podawać razem z potrawką z kurczaka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 29 zł |