Smaku tej kanapki nie zapomnisz. Ostra, musztardowa, plaster kruchego, soczystego schabu, chrupiąca fasolka szparagowa i wyrazista prażona dynia. To wszystko na dietetycznym krążku ryżowego pieczywa. Pycha!
Składniki:
600 g schabu wieprzowego bez kości,
sól,
pieprz ziołowy,
500 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej, nie mrożonej,
opakowanie pestek dyni,
4 krążki pieczywa ryżowego,
natka pietruszki,
łyżka oleju słonecznikowego.
Jak przyrządzić?
Schab umyć, oczyścić, pokroić na 4 plastry o grubości 1 cm, każdy powinien mieć mniej więcej 150 g.
Lekko stłuc tłuczkiem.
W misce wymieszać z musztardą i pieprzem ziołowym.
Pozostawić na noc w lodówce, żeby mięso nabrało smaku.
Następnego dnia umyć i odciąć końcówki z fasolki szparagowej.
W osolonej wodzie ugotować do chrupkości.
Odcedzić i ułożyć na krążkach pieczywa ryżowego.
Schab usmażyć z obu stron na oleju, na niewielkim ogniu, do miękkości, wystarczy 30 minut.
Posolić pod koniec smażenia.
Każdy kawałek ułożyć na fasolce.
Na suchej patelni, na niewielkim płomieniu uprażyć ziarna dyni, aż zbrązowieją, cały czas mieszać.
Dynią posypać kanapkę.
Udekorować natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub na zimno, jako kanapka lub danie główne.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |