Słodka marchew, łyżka miodu razem z kaszą gryczaną i wędzonym dorszem na jednym talerzu? Ohyda pomyślą ci, którzy uznają tylko klasyczne zestawienia smaków, przyzwyczajeni do tradycyjnej kuchni. Też tak pomyślałam przygotowując przepis, choć nie jestem przywiązana do tradycji. Zmieniłam zdanie po zjedzeniu. Składniki w tej sałatce komponują się idealnie. Jest delikatnie słodko i słono, w sam raz. Spróbujcie.
Składniki:
100 g wędzonego dorsza bez skóry i ości,
pół woreczka kaszy gryczanej,
łyżka oliwy z oliwek,
3 marchewki,
średnia cebula czerwona,
4 czarne oliwki,
łyżka miodu,
pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Obrać i posiekać czerwoną cebulę.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
Na patelnię wlać oliwę.
Wrzucić marchew i cebulę, dolać 2 łyżki wody i dusić kilka minut, aż płyn odparuje.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
Pokroić w plasterki czarne oliwki.
Rozdrobnić wędzonego dorsza, oddzielając ości i skórę.
Wszystkie składniki delikatnie połączyć, wymieszać z łyżką miodu np. lipowego.
Doprawić pieprzem ziołowym.
Sól nie jest potrzebna, ze względu na słoną rybę.
Jak podawać?
Podawać z ciemnym pieczywem.
Tuż po zdjęciu marchewki i cebuli z patelni – czyli na ciepło.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |