Soczewica nie jest zbyt popularna w naszej kuchni, ale warto się do niej przekonać, gdyż jest bardzo odżywcza. Wiedzą o tym wegetarianie, ale farsz z soczewicy i pieczarek polecam nie tylko im, ale wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Potrawa z kabaczkiem w roli głównej jest delikatna i doskonale pasuje na każdą okazję.
Składniki:
nieduży kabaczek,
¾ szklanki brązowej soczewicy,
25 dag pieczarek,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
łyżka tartej bułki,
2 jaja,
łyżka masła,
15 dag żółtego sera,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kabaczka umyć, odciąć końcówkę i delikatnie wydrążyć środek.
Miąższ z pestkami wyrzucić, a ten twardy bez pestek pokroić w kostkę i usmażyć na połowie masła.
Wydrążony kabaczek posolić w środku.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na reszcie masła.
Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody, lekko osolonej.
Natkę drobno pokroić.
Soczewicę połączyć z miąższem kabaczka, pieczarkami z cebulą, natką, dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić kabaczka, przyłożyć odciętą końcówkę.
Drugie jajo rozmieszać widelcem i posmarować kabaczka.
Ser zetrzeć na tarce i posypać na wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Jak podawać?
Danie pokroić w plastry, podawać z warzywami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |