Ciasto na racuchy z dodatkiem maślanki czyni je delikatnym i bardziej puszystym. Mus z kwaśnego rabarbaru będzie słodszy i bardziej aromatyczny, gdy dodamy malin. To doskonały dodatek do racuchów lub tostów. Racuchy są wyśmienite do białej kawy.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki,
szklanka maślanki,
2 jajka,
łyżka cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
tłuszcz do smażenia.
Mus:
pół kg rabarbaru,
25 dag malin,
łyżka cukru,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę i smażyć okrągłe placki, aż będą rumiane.
Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Rabarbar obrać z włókien, pokroić.
Smażyć z razem z malinami (kilka zostawić do dekoracji) i łyżką cukru, aż rabarbar się rozpadnie.
Zmiksować.
Na placek położyć warstwę musu rabarbarowo–malinowego, przykryć drugim plackiem.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |