Co na obiad? – to odwieczne pytania jakie sobie zadajemy praktycznie codziennie. Pomysły się wyczerpują, gusta się zmieniają i zawsze mile widziana jest jakaś odmiana. Zamiast tradycyjnych pierogów ze skwarkami i cebulą, można podać delikatny warzywno – serowy sos. Małe pierożki z gotowanym mięsem i warzywami do tego cukinia starta z serkiem mascarpone i serem pleśniowym to pomysł na smaczny obiad.
Składniki:
600 g gotowanego mięsa (wieprzowego, wołowego, drobiowego),
2 ugotowane marchewki,
1 ugotowana pietruszka,
1 ugotowana cebula,
pół kg mąki,
2 jaja,
szczypta soli,
cukinia,
100 g serka mascarpone,
100 g sera pleśniowego,
cebula,
łyżeczka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso i ugotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić solą i pieprzem.
Do przesianej mąki dodać jajka, szczyptę soli i tyle wody, żeby zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto.
Odstawić na 15 minut, by odpoczęło.
Następnie rozwałkować na cienkie placki.
Wykrawać nieduże kółka, napełniać je farszem i zlepiać brzegi przyciskając widelcem.
Gotować w lekko osolonej wodzie.
Cukinię zetrzeć na jarzynowej tarce, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Następnie dodać cukinię, chwilę smażyć, aż odparuje woda.
Dodać pokruszony ser pleśniwy i serek mascarpone.
Mieszać, aż oba sery się rozpuszczą i połączą z cukinią i cebulą.
Doprawić solą i pieprzem.
Jak podawać?
Pierożki podawać gorące razem z sosem cukiniowo– serowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |