Surowe warzywa – najbardziej popularny składnik sałatek - zawierają dużą ilość witamin i składników mineralnych. Są zdrowe, lekkostrawne i na pewno nie tuczące. Do zestawu warzyw dodaliśmy orzeźwiającego melona i grillowaną polędwicę, aby sałatka była pełnowartościowa i sycąca.
Składniki:
25 dag polędwicy wieprzowej,
15 dag pieczarek,
pół szklanki ugotowanego, mrożonego groszku,
czerwona papryka,
3 nieduże łodygi selera naciowego,
melon,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżeczka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Polędwicę oczyścić z błon, natrzeć solą i pieprzem i upiec w piekarniku z funkcją grillowania.
Zimną pokroić w grubą kostkę.
Pieczarki obrać ze skórki, pokroić i podsmażyć na maśle.
Seler obrać z włókien i pokroić w kostkę.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne.
Pokroić ją w paseczki.
Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Melon przekroić na pół, usunąć pestki.
Z jednej połówki wydrążyć miąższ za pomocą specjalnej łyżki, tak by powstały kuleczki, z drugiej zaś połówki pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą.
Do majonezu dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Jak podawać?
Przygotowaną sałatkę polać sosem majonezowym i podawać z podpieczonym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |